lutego 09, 2017

Zdrowotne właściwości aronii.

Dlaczego warto ją spożywać i jak ją przygotować ?

Aronia to niezwykły krzew, blisko spokrewniony z jarzębiną, jabłonią oraz gruszą, bowiem należy do tej samej rodziny tj. różowatych. Jadalne owce tego krzewu są bardzo wartościowe, zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia składników. Jakie zatem zdrowotne właściwości mają owoce aronii, dlaczego warto je jeść przez cały rok i jak można je wykorzystać ? 

Ogród Możliwości Zdrowotne właściwości aronii

W Polsce uprawiana jest przede wszystkim aronia czarnoowocowa, potocznie zwana czarną. Przygotowanie jej nie jest trudne i nie różni się szczególnie od robienia przetworów z innych owoców. Surowe owoce aronii są dość cierpkie i gorzkawe, jednak przetwory z niej zrobione smakują wyśmienicie. Z powodzeniem można wykorzystać ją do wykonania takich produktów spożywczych takich jak soki, nalewki, przetwory, dżemy, konfitury itp.

Jednak aronię należy doceniać przede wszystkim za jej niezwykłe właściwości zdrowotne.
Właściwości zdrowotne aronii 

Aronia jest przebogata w antocyjany, kwasy organiczne, flawonoidy, garbniki, karoten, witaminy – zwłaszcza C, B, B2, B6, E, PP i β- karotenu, a także sole mineralne (fosfor, magnez, potas, wapń, żelazo oraz molibden, mangan, jod) oraz błonnik i pektyny.

Owoce aronii są jednym z bogatszych źródeł antocyjanów w przyrodzie – 100 g owoców zawiera blisko 300-630 mg antocyjanów, czyli znacznie więcej niż owoce czarnego bzu lub czarnej i czerwonej porzeczki. W owocach tego krzewu występują również kwasy organiczne, m.in. kwas chlorogenowy, który wykazuje właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.

Poza wyżej wspomnianymi właściwościami przeciwnowotworowymi i przeciwzapalnymi na długiej liście zdrowotnych walorów aronii znajdują się również:

⇨ wzmacnianie naczyń krwionośnych, 
⇨ zapobieganie m.in. żylakom i pękaniu naczynek włosowatych 
⇨ zmniejszanie skutków napromieniowania (od wszelkiego rodzaju sprzętu elektronicznego) 
⇨ usuwanie złogów cholesterolu z krwi, 
⇨ wzmacnianie odporności na promieniowanie UV, 
⇨ łagodzenie dolegliwości wątroby i trzustki, 
⇨ oczyszczanie organizmu ze szkodliwych toksyn, 
⇨ zmniejszanie napięcia nerwowego.

Dodatkowo owoce aronii regulują ciśnienie krwi, a antocyjany w nich zawarte mają właściwości przeciwutleniające, a więc opóźniają efekty starzenia, zapobiegają miażdżycy, mają właściwości przeciwkrwotoczne, poprawiają trwanie oraz ogólnie zwiększają naszą odporność. 

Co zrobić z owoców aronii ? 

Owoce aronii można wykorzystać na wiele sposobów. Możemy przygotować z nich kompoty, nalewki, soki, przeciery, konfitury, dżemy, susz oraz galaretki. Wyłącznie od naszych upodobań zależy w jakiej formie je utrwalimy i przechowamy w domowej spiżarni.

Kompoty wykonujemy zalewając świeże owoce wodą z dodatkiem cukru oraz soku z cytryny.

Sok z aronii na przeziębienie na początek aronię przebieramy i płuczemy. Następnie wrzucamy do garnka warstwami przesypując je np. liśćmi wiśni. Potem zalewamy wodą, tak by wszystkie owoce były przykryte. Gotujemy, aż zacznie wrzeć, a od tego momentu jeszcze przez 20 minut. Po tym odcedzamy powstały sok do innego garnka i dodajemy sok z cytryn oraz cukier. Całość mieszamy do rozpuszczenia cukru, a potem stawiamy na ogniu i gotujemy aż do wrzenia. Po takim zagotowaniu sok zabutelkujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. 

Wzmacniający syrop z aronii dla dzieci od 6 miesiąca życia
Świeże owoce z ewentualnym dodatkiem soku z jabłek, lub czarnej porzeczki umyć, mielimy i dolewamy ok. 1,5 szklanki wody, gotujemy kilka minut. Następnie odcedzamy, ewentualnie dosładzamy (najlepiej miodem, stewią, lub ksylitolem) i dodajemy po łyżeczce, dwie dziennie do herbatki.

✅ Konfiturę uzyskamy smażąc owoce z dodatkiem cukru. Zależnie od upodobań dodając sok z cytryny oraz/lub kwaśne jabłka.

✅ Przecier jak sama nazwa wskazuje uzyskamy poprzez przetarcie owoców z cukrem, z ewentualnym dodatkiem innych owoców.

Galaretka jako idealny dodatek do deserów czy sera. Owoce aronii przemrażamy przez ok. 2-3 dni w celu pozbycia się goryczki. Następnie owoce zalewamy wodą i gotujemy razem z cukrem ok. 30 min. na wolnym ogniu. Zostawiamy do wystygnięcia. Dalej dodajemy wyciśnięty sok z cytryny oraz namoczoną żelatynę. Podgrzewamy i mieszamy, przekładamy do słoiczków.

Susz bardzo cenny, do wykorzystania długo po zbiorze. Wysuszone w niezbyt wysokiej temperaturze owoce aronii wykorzystujemy, szczególnie w zimie, do herbaty, łącząc je np. z suszonym jabłkiem, liśćmi czarnej porzeczki, jeżyny, lub malin, owocem czarnego bzu. Zaparzając w dzbanku otrzymujemy znakomity napój wspomagający system odpornościowy i pomagający w utrzymaniu zdrowia podczas jesiennych i zimowych chłodów.

To tylko kilka przykładów wykorzystania aronii. Zachęcam Cię do poszukiwania i eksperymentowania z innymi przpisami, by znaleźć SMAK, który Ci najbardziej odpowiada. 

A na koniec przepis na nalewkę z aronii 😁

🔽 80 dag świeżych owoców aronii; 
🔽 0,5 l spirytusu; 
🔽 200 liści wiśni; 
🔽 60 dag cukru; 
🔽 20 g kwasku cytrynowego.

Owoce wraz z liśćmi należy gotować przez 5 minut, po czym odstawić i w takiej formie pozostawić na noc. Następnego dnia należy odcedzić wywar, do którego dodajemy cukier, kwasek cytrynowy, a na samym końcu spirytus. Całość mieszamy i nalewamy do butelek. 

Podsumowując przetwory z aronii odznaczają się wyjątkowym smakiem, jednocześnie dostarczają wielu cennych substancji aktywnie czynnych oraz składników mineralnych. Regularne spożywanie przetworów z aronii podwyższa odporność, chroniąc nas przed wieloma czynnikami chorobotwórczymi, a tym samym może zapewnić zdrowie przez cały rok. Zatem spożywanie aronii wyjdzie nam na zdrowie. 

Jeśli tego rodzaju informacje są dla Ciebie wartościowe, chcesz ich więcej, udostępnij i daj mi znać w komentarzu.


Źródła:
Lecznicza moc natury Dziennik zdrowia 2016
www.swiatkwiatow.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Ogród Możliwości , Blogger