września 18, 2016

Ciasto owsiano - dyniowe

Co nieco do porannej kawy. Dziś przepis na ciasto owsiano- dyniowe.
Ciasto owsiano-dyniowe


Składniki:
- szklanka puree z dyni (około 220 gram, dynię pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie blenderujemy na gładki krem)
- 4 łyżki cukry trzcinowego
- szklanka płatków owsianych (lub orkiszowych)
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki orkiszowej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki otrębów owsianych (lub więcej mąki)
- łyżka siemienia lnianego
- pół szklanki orzechów włoskich
- 80 gr rodzynek lub suszonych śliwek 
- 2 łyżki oleju kokosowego (można zastąpić oliwą z oliwek)
- łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Polewa: 50 gram gorzkiej czekolady + 2 łyżki masła (rozpuszczamy w kąpieli wodnej), ewentualnie posiekane drobno orzechy laskowe do dekoracji

Przygotowanie:
Puree z dyni mieszamy z jajkiem oraz płatkami owsianymi i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę, olej, jogurt naturalny, siemię lniane, otręby, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sodę i dokładnie mieszamy. Śliwki kroimy na mniejsze części i wrzucamy do miski z ciastem, dodajemy również nasiona słonecznika i całość przelewamy do formy (keksówka o długości 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut. Ciasto studzimy, polewamy wcześniej przygotowaną polewą i dekorujemy orzechami.

Smacznego !


Jeśli spodobał Ci się ten przepis, to proszę zostaw po sobie ślad - polub, skomentuj, udostępnij.

Jeśli znasz inne ciekawe przepisy z dyni podziel się w komentarzu.

Na Facebooku znajdziesz mnie w Ogrodzie Możliwości. Zapraszam do polubienia i obserwowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Ogród Możliwości , Blogger