września 22, 2016

Curry dyniowe

Z każdym dniem robi się coraz chłodniej, pomimo odrobiny słońca, jesień wyraźnie czuć w powietrzu, a to znaczy, że trzeba się będzie dogrzewać ciepłymi potrawami. Dzisiaj moja wariacja potrawy jaką jest curry. 
Curry dyniowe
Curry z dynią to doskonały pomysł na pyszny i pełen witamin obiad albo lunch. Ta rozgrzewająca potrawa oprócz tego, że jest smaczna dodaje energii i wzmacnia odporność. W zależności od kraju curry przygotowuje się na różne sposoby. Inaczej będzie smakować po tajsku (z mlekiem kokosowym i kafirem) a inaczej po indyjsku (z kuminem i kolendrą). Oczywiście jeśli chcesz możesz dodawać swoje ulubione składniki np. mleko kokosowe czy jarmuż itd .... Baw się, eksperymentuj i znajdź swoją ulubioną wersję tej potrawy. 


SKŁADNIKI:
1 kg dyni
200 ml passaty pomidorowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka kuminu
½ łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki chili
2 łyżeczki sezamu
sól, pieprz
pęczek natki pietruszki lub kolendry

Ryż lub kasza

Dynię obieramy, kroimy w grubą kostkę i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut, do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju na szklisto. Dodajemy passatę, przyprawy (oprócz sezamu) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, aż passata się zredukuje mniej więcej do połowy. Dodajemy pieczoną dynię, mieszamy i smażymy przez ok 7 - 10 min. Ryż/kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Ryż i curry nakładany na talerz posypujemy sezamem i natką. 

A jak już masz to podziel się, zainspiruj innych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Ogród Możliwości , Blogger