sierpnia 25, 2017

Wegetariańskie spaghetti z cukinii z czerwoną soczewicą

Dziś kolejny przepis, którym chcę się z Wami podzielić. Zaraz obok marchewkowego spaghetti z nietypowym zielonym pesto, nieskromnie powiem, że uważam to spaghetti za równie genialne i myślę, że możecie zachwycić się nim tak samo jak ja. Słońce na przykład się nim zachwyciło i oświeciło specjalnie do zdjęcia 😉
Wegetariańskie spaghetti z cukinii z czerwoną soczewicą 
Oczywiście jak już znacie moje przepisy, to wiecie, że w kuchni i odżywianiu kieruję się trzema ważnymi kryteriami, a mianowicie dania są proste i stosunkowo szybkie w wykonaniu, smaczne oraz zdrowe. Wegetariańskie spaghetii z cukinii z czerwoną soczewicą z pewnością do takich dań właśnie należy. Warto dodać, że również mięsożercy się nim zachwycili i potwierdzili, że smakuje wyśmienicie. 

Odżywcze bezmięsna spaghetti z cukinii
W przedstawionej wersji jako "makaron" występuje cukinia. Tym samym danie oprócz tego, że wegetariańskie jest dodatkowo bezglutenowe, oczywiście z powodzeniem można użyć tutaj normalnego makaronu spaghetti. Niemniej zachęcam Was by choć raz spróbować wersji z cukinią, tym bardziej, że jeszcze ich cena nie jest zbyt wygórowana. 

Wegetariańskie lekkie danie Spaghetti z cukinii

Wegetariańskie spaghetti z cukinii z czerwoną soczewicą.

SKŁADNIKI na 2 porcje:
  • 2  - 3 cukinie zielone
  • 120g suchej czerwonej soczewicy
  • 500g- 600g passaty pomidorowej (ewentualnie więcej jeśli wolicie sos bardziej płynny)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 kawałki suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki (mielonej słodkiej)
  • 1 łyżeczka rozmarynu (suszonego lub posiekanego świeżego)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól kłodawska (lub himalajska)
  • świeżo mielony pieprz 
  • 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeża bazylia
  • 20-30 g parmezanu lub innego sera (opcjonalnie)
Opcjonalnie można również dodać  kapary - ja akurat za nimi nie przepadam (przynajmniej na razie), ale jeśli Wy lub Wasi najbliżsi lubicie, to warto dodać, będą się bowiem całkiem fajnie komponować w tym daniu (mąż poleca 😉)

WYKONANIE:

Cebulę, czosnek i suszone pomidory drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Podsmażamy, a następnie wlewamy passatę/przecier i zagotowujemy. Wsypujemy przepłukaną pod bieżącą wodą soczewicę, mieszamy i dodajemy przyprawy, suszone oregano, bazylię, wędzoną paprykę, rozmaryn, mieszamy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 30 minut. 
Podlewamy ewentualnie odrobiną wody lub dodajemy więcej passaty, jeśli sos będzie zbyt gęsty. Pod koniec przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

W czasie, gdy nasz sos dochodzi przygotowujemy cukniowy makaron. Cukinię "obieramy" obieraczką do warzyw na cienkie paski do momentu, kiedy dojdziemy do pestek. Moje "cienkie" paseczki wyszły niestety trochę "grube", no cóż może Wam pójdzie lepiej 😉 Gotowe paseczki makaronowe przekładamy do garnka z odrobiną rozgrzanej oliwy i podsmażamy/podduszamy na małym ogniu do momentu, gdy nasz cukiniowy makaron zmięknie.

Wykładamy makaron na talerz, nakładamy sos, starty parmezan, przyozdabiamy świeżą bazylią i gotowe 😊Delektujemy się pysznym smakiem naszego zdrowego "oświeconego" dania 😋 

Jeśli podoba Wam się ten przepis dajcie znać w komentarzu oraz podzielcie się nim w sieci. Może ktoś z Waszych znajomych również wypróbuje. 

Miłego weekendu Wam życzę, niech ten ostatni weekend tego lata będzie chociaż smaczny skoro nie chce być słoneczny 😉

Zapraszam Was również do Ogrodu Możliwości na Facebook'u lub Instagramie i dzielenia się swoimi opiniami oraz kulinarnymi i rozwojowymi doświadczeniami.

Przesyłam serdeczności dla Was

2 komentarze:

  1. Świetny przepis! Bardzo smakowity. A zdjęcia wyszły jakby danie zstąpiło z nieba! Ale skoro jest tak pyszne jak piszesz, to może i tak było ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu za komentarz :) Tak, sama się uśmiechnęłam, że tam ktoś u góry "poświęcił to danie"😉 bo słońce faktycznie wyszło na tę chwilę, kiedy robiłam zdjęcia 😉

      Usuń

Copyright © 2016 Ogród Możliwości , Blogger