stycznia 07, 2018

Ulubione weekendowe śniadanie w wersji wegańskiej i bezglutenowej

Jednym z najbardziej ulubionych i chyba najczęściej przyrządzanych śniadań w weekendy są różnego rodzaju placuszki, racuszki czy naleśniki. W weekendy mamy zazwyczaj więcej czasu, a dodatkowo wiele osób mówi o tym, że wspomina smaki dzieciństwa i kultywuje rodzinną tradycję. Mi również naleśniki kojarzą się z domem i mamą, która smażyła co weekend pachnące naleśniki. Ja co prawda rzadziej, ale jednak raz na jakiś czas, też robię tego typu weekendowe smakołyki 😋 Od jakiegoś czasu, zainspirowana przepisem od Atelier smaku, przygotowuję je w trochę innej wersji tj. wegańskiej i bezglutenowej,  zastępując jajka - siemieniem lnianym i tradycyjną mąkę - gryczaną oraz ziemniaczaną. 

Dziś zapraszam na ulubione weekendowe śniadanie czyli bezglutenowe naleśniki gryczane z czekoladą i masłem orzechowym. 
Bezglutenowe naleśniki gryczane
SKŁADNIKI na około 15 -16 naleśników
2 szklanki mąki gryczanej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
500 ml wrzątku do siemienia lnianego
woda do uzyskania konsystencji luźnego ciasta racuchowego
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
rozpuszczona gorzka czekolada lub melasa z karobu do dekoracji

Miszmasz suchych składników gryczanych naleśników

WYKONANIE:
Zmielone siemię lniane zalewamy wrzątkiem, miksujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy siemię przestygnie dodajemy sól, mąkę gryczaną i mąkę ziemniaczaną, mieszamy na sucho. Następnie dodajemy wody i miksujemy, aż ciasto będzie gładkie i będzie miało konsystencję gęstej śmietany. Pod koniec miksowania dodajemy 2 łyżki oleju i ponownie miksujemy na jednolitą masę. Ewentualnie dodajemy więcej wody, pamiętając, że ciasto ma mieć konsystencję lejącą, tak aby rozpływało się po rozgrzanej patelni. Nabieramy łyżką wazową ciasto, wylewamy na rozgrzanej patelni i rozprowadzamy. Smażymy z obu stron 😉

Zobacz również przepis na rozgrzewającą Owsiankę z jabłkami prosto z piekarnika 

Gotowe naleśniki smarujemy masłem orzechowym (lub pyszną domową konfiturą na przykład ze śliwek albo dyni i jabłek), składamy i dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą lub melasą karobową (lub miodem) i listkiem mięty (albo bazylii 😉 jak zabraknie mięty).
Bezglutenowe naleśniki gryczane z konfiturą dyniowo- jabłkową

Jeśli spodobał Wam się ten przepis, to zostawcie proszę po sobie ślad - polubcie, skomentujcie, udostępnijcie.

Zapraszam również do dołączenia do społeczności Ogród Możliwości na facebook'u tutaj, gdzie znajdziecie jeszcze więcej informacji i inspiracji jak odżywiać się zdrowo i żyć w równowadze.

Uściski dla Was 



Do wypróbowania inne zdrowe smakołyki

1 komentarz:

  1. Ja co prawda nie mam problemów z glutenem, weganką nie jestem, ale a chęcią spałaszowałabym takie zdrowe śniadanie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Ogród Możliwości , Blogger