Jednym z najbardziej ulubionych i chyba najczęściej przyrządzanych śniadań w weekendy są różnego rodzaju placuszki, racuszki czy naleśniki. W weekendy mamy zazwyczaj więcej czasu, a dodatkowo wiele osób mówi o tym, że wspomina smaki dzieciństwa i kultywuje rodzinną tradycję. Mi również naleśniki kojarzą się z domem i mamą, która smażyła co weekend pachnące naleśniki. Ja co prawda rzadziej, ale jednak raz na jakiś czas, też robię tego typu weekendowe smakołyki 😋 Od jakiegoś czasu, zainspirowana przepisem od Atelier smaku, przygotowuję je w trochę innej wersji tj. wegańskiej i bezglutenowej, zastępując jajka - siemieniem lnianym i tradycyjną mąkę - gryczaną oraz ziemniaczaną.
Dziś zapraszam na ulubione weekendowe śniadanie czyli bezglutenowe naleśniki gryczane z czekoladą i masłem orzechowym.
Bezglutenowe naleśniki gryczane |
SKŁADNIKI na około 15 -16 naleśników
2 szklanki mąki gryczanej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
500 ml wrzątku do siemienia lnianego
woda do uzyskania konsystencji luźnego ciasta racuchowego
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
rozpuszczona gorzka czekolada lub melasa z karobu do dekoracji
Miszmasz suchych składników gryczanych naleśników |
WYKONANIE:
Zmielone siemię lniane zalewamy wrzątkiem, miksujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy siemię przestygnie dodajemy sól, mąkę gryczaną i mąkę ziemniaczaną, mieszamy na sucho. Następnie dodajemy wody i miksujemy, aż ciasto będzie gładkie i będzie miało konsystencję gęstej śmietany. Pod koniec miksowania dodajemy 2 łyżki oleju i ponownie miksujemy na jednolitą masę. Ewentualnie dodajemy więcej wody, pamiętając, że ciasto ma mieć konsystencję lejącą, tak aby rozpływało się po rozgrzanej patelni. Nabieramy łyżką wazową ciasto, wylewamy na rozgrzanej patelni i rozprowadzamy. Smażymy z obu stron 😉
Zobacz również przepis na rozgrzewającą Owsiankę z jabłkami prosto z piekarnika
Gotowe naleśniki smarujemy masłem orzechowym (lub pyszną domową konfiturą na przykład ze śliwek albo dyni i jabłek), składamy i dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą lub melasą karobową (lub miodem) i listkiem mięty (albo bazylii 😉 jak zabraknie mięty).
Bezglutenowe naleśniki gryczane z konfiturą dyniowo- jabłkową |
Jeśli spodobał Wam się ten przepis, to zostawcie proszę po sobie ślad - polubcie, skomentujcie, udostępnijcie.
Zapraszam również do dołączenia do społeczności Ogród Możliwości na facebook'u tutaj, gdzie znajdziecie jeszcze więcej informacji i inspiracji jak odżywiać się zdrowo i żyć w równowadze.
Uściski dla Was
Do wypróbowania inne zdrowe smakołyki
Do wypróbowania inne zdrowe smakołyki
Ja co prawda nie mam problemów z glutenem, weganką nie jestem, ale a chęcią spałaszowałabym takie zdrowe śniadanie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń