listopada 17, 2016

Ból głowy a jedzenie

Przyczyn bólu głowy może być wiele począwszy od stresu, zmęczenia, odwodnienia organizmu, wahań hormonalnych poprzez aspekty psychologiczne, na niewłaściwej diecie kończąc. Zdarzyło Ci się mieć ból głowy z niewiadomego powodu? Od tak pojawił się nagle i nie wiesz dlaczego ? 

Ogród Możliwości Ból głowy a jedzenie

Mi się tak zdarzało, do czasu kiedy zaczęłam się temu przyglądać i łączyć ten stan z tym co jem. Jest takie powiedzenie, że "Od przybytku głowa nie boli", jednak są od tej reguły pewne wyjątki. Okazuje się bowiem, że nadmiar pewnych produktów w diecie może być przyczyną bólów głowy.

Niektóre produkty po 20 - 25 minutach od zjedzenia mogą wywołać nagły ból głowy. Jeśli dotyczy to Ciebie warto byś zaczęła prowadzić dzienniczek, w którym będziesz zapisywać wszystko co jesz, pijesz i kiedy zaczyna boleć Cię głowa. Dzięki temu zidentyfikujesz co wywołuje i/lub nasila Twój ból.  

Jedną z przyczyn występujących bólów głowy po posiłku są znajdujące się w nich dodatki do żywności takie jak glutaminian sodu, związki azotu, czy sztuczne słodziki. Natomiast istnieje jeszcze organiczny związek wchodzący w skład białek pożywienia, zwany tyraminą. Tyramina to związek, który ulega w naszym organizmie przemianom i w prawidłowym przebiegu jest rozbijany na mniejsze cząsteczki i wydalany. Dzieje się tak za sprawą enzymu monoaminooksydazy w skrócie MAO. Może się jednak okazać, że nasz organizm wytwarza za małą ilości tego enzymu, w skutek czego dochodzi do nagromadzenia się tyraminy w organizmie, czego objawem jest m.in ból głowy. Tyramina gwałtownie podnosi ciśnienie krwi, powoduje bowiem, że naczynia krwionośne najpierw gwałtownie się kurczą, a później rozszerzają.

Zatem, aby uniknąć bólów głowy po pierwsze warto zacząć monitorować, kiedy takie bóle występują i czy nie są przypadkiem związane z jedzeniem. Jeśli tak to po drugie warto wyeliminować lub ograniczyć niesprzyjające produkty, w tym być może te zwierające tyraminę. 

Jakie produkty zawierają znaczne ilości tego związku?

Tyramina znajduje się m.in w :
  • dojrzewających serach, serach wędzonych
  • wędzonych i marynowanych rybach
  • salami,
  • pepperoni
  • wątróbce wołowej i drobiowej
  • bananach (szczególnie przejrzałych)
  • figach
  • avocado
  • przetworach z soi
  • bobie
  • pomidorach
  • kiszonkach
  • kawie, czarnej herbacie - produktach zawierających kofeinę
  • winie (z wyjątkiem młodego)
  • piwie
  • produktach drożdżowych
i niestety także w czekoladzie.

Jeśli to nie pomoże warto poszukać innych przyczyn pojawiających się bólów. 

Podobał Ci się artykuł udostępnij i daj znać w komentarzu jakie są Twoje obserwacje i spostrzeżenia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Ogród Możliwości , Blogger