listopada 01, 2016

Lekkostrawne posiłki pomocne w walce z infekcją

Słyszałaś powiedzenie „KARMIĆ PRZEZIĘBIENIE, ALE GŁODZIĆ GORĄCZKĘ" 

Tak mawiały nasze babcie, a uczeni dowiedli, że miały rację. Okazuje się bowiem, że odpowiednie nawodnienie i unikanie stałych pokarmów jest dobrą radą dla osób, które są przeziębione i mają gorączkę.
Ogród Możliwości Dieta lekkostrawna w przeziębieniu

Kichanie, kaszel i gorączka to więcej niż przykre objawy – jest to sposób w jaki organizm próbuje zwalczyć zarazki. Jedzenie w małych ilościach lub nawet głodówka jest czasem najlepszą metodą, dzięki której można pomóc organizmowi wyjść z choroby. Stałe pokarmy przeszkadzają w usuwaniu wydzieliny, obciążając dodatkowo układ pokarmowy, dlatego warto w czasie infekcji jedzenie ograniczyć do minimum.
Płyny natomiast pomagają w usuwaniu wydzieliny, dlatego przyjmowanie ich we właściwej ilości ma zasadnicze znaczenie, gdy jesteś przeziębiona. W stanach chorobowych Twój organizm potrzebuje dodatkowej ilości płynów w celu zmniejszenia nieżytu nosa, walki z gorączką i wspomagania układu immunologicznego. Przyjmowanie dużej ilości płynów oprócz


rozpuszczenia wydzieliny, z pewnością pomoże w utrzymaniu wszystkich komórek (włącznie z komórkami układu odpornościowego) w stanie właściwego nawodnienia, co pozwoli im zachować najwyższą gotowość do walki z chorobą.
Niemniej ograniczenie spożywania pokarmów tylko do płynów, nie dla każdego jest odpowiednie. Nagła głodówka powoduje bowiem gwałtowny spadek poziomu cukru we krwi, dlatego nie jest zalecanie dla osób, które nie są przyzwyczajone do ograniczania pokarmów lub osób cierpiących na hipoglikemię lub cukrzycę. Jeśli zatem musisz jeść, wybieraj raczej rozgrzewające lekkie zupy jarzynowe niż tłusty kawałek mięsa. W tym czasie generalnie unikaj pokarmów zawierających dużo tłuszczu, białka oraz pełnoziarnistych węglowodanów, które są ciężkostrawne i będą opóźniały wyzdrowienie. W czasie infekcji warto również pić duże ilości naturalnych soków np. z aronii, dzikiej róży czy żurawiny, soków owocowo- warzywnych z dodatkiem natki pietruszki czy czerwonej papryki oraz spożywanie sałatek owocowych, głównie w celu dostarczenia organizmowi dodatkowej dawki witamin. Szczególnie cenne będą tu m.in. kiwi, grejpfruty, ananasy czy mango, które działają korzystnie z dwóch powodów. Po pierwsze zawierają dużo witaminy C, która łagodzi objawy przeziębienia, jak i pomaga układowi odpornościowemu w walce z wirusem. Po drugie owoce soczyste wymywają z organizmu toksyny i rozcieńczają wydzielinę oraz nawadniają organizm. Natomiast ananasy mają dodatkową zaletę wspomagania procesów trawiennych. Aby rzeczywiście infekcja ustąpiła, a organizm się oczyścił warto dietę lekkostrawną zastosować przez kilka dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Ogród Możliwości , Blogger