lipca 04, 2017

Marchewkowe spaghetti z nietypowym zielonym pesto

Spaghetti to jedno z moich ulubionych dań i w czasach kiedy jadłam jeszcze mięso oraz większe ilości makaronu, dość często gościło w mojej kuchni. Dlatego, że proste w przygotowaniu i do tego smaczne. Jednak kiedy zrezygnowałam z mięsa, a makaron jadam od święta, zatęskniłam za tym daniem. Zaczęłam, więc eksperymentować, w wyniku czego powstało kilka ciekawych smakowo propozycji. Dziś przedstawiam jedną z nich.
Marchewkowe spaghetti z nietypowym zielonym pesto
Bardzo odżywcze spaghetti, które nie wymaga gotowania i co istotnie przygotowuje się je w 10 min.

Zanim jednak opiszę skład tego dania zapytam Cię: Co zazwyczaj robisz z liśćmi rzodkiewki, kalarepy czy marchwi ? 


Wyrzucasz ? Dokładnie, tego się spodziewałam. Jeszcze jakiś czas temu podobnie jak Ty obrywałam liście i je wyrzucałam. Tak niestety większość z nas została nauczona. Tymczasem to właśnie w liściach często kryje się wiele cennych składników. Takie liście rzodkiewki na przykład posiadają niezwykłą moc odtruwającą organizm z toksyn. Działają przeciwzapalnie, natomiast ich działanie przeciwnowotworowe może nawet być większe niż takiego brokułu (o którym możesz przeczytać tutaj) Ponadto liście rzodkwi są bogate w witaminę C (mają jej dwa razy więcej niż cytryna) oraz fosfor, żelazo czy wapń. Więcej o właściwościach liści rzodkiewki napisze w osobnym poście, ale już chyba widzisz, że liście warzyw korzeniowych to bardzo cenny produktPodobnie jest z liśćmi kalarepy czy "natką" marchwi. 
Pesto z liści rzodkiewki
Dlatego następnym razem kiedy będziesz przygotowywać warzywa korzeniowe do pochrupania jako przekąskę, nie wyrzucaj liści tylko przygotuj z nich sałatkę, zielone pesto czy zielone smoothie.

Takie nietypowe zielone pesto będzie właśnie dodatkiem do naszego marchewkowego spaghetti.
Wegetariańskie spaghetti z zielonym pesto

SKŁADNIKI (na 2 porcje):
3 duże marchewki
2-3 garści jarmużu
2 garści szpinaku
1- 2 garści liści rzodkiewki, kalarepy czy natki marchewki
1 ząbek czosnku
50 g świeżej bazylii
60 g (2-3 garści) słonecznika, rozdrobnionych orzechów laskowych lub innych 
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
50 ml oliwy extra vergin 
szczypta soli himalajskiej
czarny pierz

PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie liście dokładnie umyj, umieść w pojemniku do blendowania, dodaj czosnek, bazylię, słonecznik (orzechy) cytrynę i zmiksuj. Oliwę dolewaj systematycznie cieniutkim strumieniem, aż pesto zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 
Za pomocą obieraczki do ziemniaków z marchwi zrób "makaronowe"spaghetti. Ułóż "marchewkowy makaron" na eleganckim talerzu, polej zielonym pesto, przyozdób świeżym listkiem bazylii i gotowe. Rozkoszuj swoje podniebienie zdrowym daniem.

Zielony smak wegetariańskiego spaghetti
Kiedy po raz pierwszy przygotowałam to danie, byłam zaskoczona jak sycące może ono być. Ciekawa jestem jakie będą Twoje odczucia - podziel się nimi w komentarzu.

Warto dodać, że zielone warzywa liściaste (oraz liście warzyw korzeniowych) mają specyficzny smak, często nazywany smakiem zielonym. Oznacza to, że są po prostu gorzkawe, ale ... nie zrażaj się ich smakiem po pierwszym razie. Do smaku można się stopniowo przyzwyczaić, a z pewnością korzystnie wpłynie to na Twoją florę jelitową i organizm Ci za to podziękuje.

Jeśli podobał Ci się ten wpis i przepis nie zapomnij podzielić się nim ze swoimi znajomymi, udostępnij proszę.

Ja tymczasem szykuję dla Ciebie kolejne bezmięsne i bezmakaronowe spaghetti.



Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę smacznego dnia 😊

2 komentarze:

  1. Kiedyś wypróbuję ten przepis. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, szybkie i łatwe w przygotowaniu danie :) Świetnie nadaje się na lekki lunch czy kolację :) Ciekawa jestem jak będzie Ci smakowało - koniecznie daj znać jak już wypróbujesz.

      Usuń

Copyright © 2016 Ogród Możliwości , Blogger