września 21, 2017

Mini bułeczki twarogowe, gdy najdzie Cię ochota

Są takie dni, że nachodzi mnie ochota ... Oczywiście ochota na coś smacznego do zjedzenia 😉 Jak wiadomo ochota, czyli apetyt na coś jest czymś zupełnie innym niż głód. Więcej na temat głodu i apetytu mówię na warsztatach w ramach cyklu 8 Kęsów do zdrowia w module Dlaczego jem więcej niż chcę. Jeśli chcecie wiedzieć więcej na ten temat zapraszam do dołączenia

Natomiast czasem zdarza się takie połączenie ochoty na coś i głodu. To powoduje, że coś co mamy zjeść musi być szybkie w przygotowaniu, jednocześnie musi być tym smakiem, którego akurat pożądamy.

Wiele osób, z którymi się spotykam twierdzi, że nie ma czasu na przygotowywanie zdrowych posiłków. Naprawdę ? Ja po raz kolejny pokazuję, że zdrowe posiłki, bez dodatku chemii, można zrobić w kilka minut i wcale nie jest to sałata z pomidorami. Jeśli i Wy, jak na dzisiejsze czasy, jesteś osobami wyjątkowymi tzn. tolerujecie gluten i laktozę 😉 to ten przepis może Wam się spodobać.

Mini bułeczki twarogowe bez dodatku tłuszczu

Mini bułeczki twarogowe przygotowuje się w 5 -7 minut i piecze w piekarniku jakieś 25 minut, czyli całość zajmuje średnio pół godziny 😊 Serio, tylko 30 minut - jeśli nie wierzycie sprawdźcie sami, jakie to proste. Poradzi sobie każdy, nawet osoba, która na co dzień nie gotuje.



Zatem jeśli i Was najdzie ochota, albo dopadnie głód to polecam 😃

SKŁADNIKI (na około 10 bułeczek- kuleczek):
  • 1 szklanka mąki gryczanej/orkiszowej lub pszennej (jeśli taką wolicie)
  • 1 kostka twarogu półtłustego (200 g)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/3 szklanki ksylitolu/cukru trzcinowego/miodu 
Mini bułeczki świetnie smakują również w wersji bezcukrowej, wówczas zrezygnujcie po prostu ze słodzika i dodajcie szczyptę soli.

PRZYGOTOWANIE:

Twaróg dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko. W drugiej misce mieszamy mąkę, ksylitol i sodę. Łączymy zawartość obu misek. Wyrabiamy ciasto. 

Następnie zwilżonymi dłońmi formujemy nasze mini bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 st.C na jakieś 25 min. 
Mini bułeczki twarogowe pieczone w piekarniku

Sprawdzamy czy się zarumieniły jeśli tak - wyjmujemy i studzimy. Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem, ale bez tego i tak bułeczki są słodkie, więc wybór należy do Was. Czy na pewno potrzebujecie dodatkowego cukru? 

I tyle - mini bułeczki twarogowe gotowe😋 Można ? Można - to takie proste 😊
Mini bułeczka twarogowa na śniadanie
Smacznego !!!

Jeśli spodobał Wam się ten przepis, to proszę zostawcie po sobie ślad - polubcie, skomentujcie, udostępnijcie.

Zapraszam również do dołączenia do społeczności Ogród Możliwości na facebook'u tutaj, gdzie znajdziecie jeszcze więcej informacji i inspiracji jak odżywiać się zdrowo i żyć w równowadze. 

Uściski dla Was !!!

2 komentarze:

  1. Czy sodę można czymś zastąpić? Nie przepadam za jej posmakiem... wyczuję go choćby była użyta w niewielkiej ilości... Skusił mnie Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu tak spokojnie możesz zastąpić proszkiem do pieczenia :)

      Usuń

Copyright © 2016 Ogród Możliwości , Blogger