marca 04, 2018

Sałatka z pieczonych buraków i soczewicy

Wiecie już, że jestem absolutną fanką, jeśli tak to można nazwać, buraków. To super warzywo jest niesamowitym bogactwem witamin (m.in. wit. C, A, E, B6, niacyny, ryboflawiny, kwasu foliowego) oraz minerałów (wapnia, potasu, sodu, magnezu, żelaza, cynku), do tego znakomicie smakuje i świetnie wpływa na organizm. Buraczki uwielbiam praktycznie w każdej postaci. W cieplejsze miesiące robię z nich koktajle, natomiast w okresie jesienno-zimowym, aby zachować jak najwięcej cennych wartości, najczęściej przygotowuję je w wersji pieczonej. Tym razem w ramach moich kuchennych eksperymentów powstała absolutnie genialna sałatka, właśnie z pieczonymi burakami w roli głównej. 

Przyznam szczerze, że zachwyciło mnie to połączenie smaków. Tak przygotowana sałatka z buraczków jest znakomitą alternatywą na drugie śniadanie do pracy i świetnie sprawdzi się jako potrawa na spotkanie z przyjaciółmi. Jeśli więc szukacie pomysłu na zdrowy wegetariański posiłek myślę, że ta propozycja Was zainteresuje.



Sałatka z pieczonych buraków i soczewicy

Składniki:
  • 2 -3 średniej wielkości buraczki 
  • 1 szklanka zielonej soczewicy (suchej)
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 żółta papryka (opcjonalnie - jeśli nie masz trudno) 
  • 1 cebula (może być czerwona)
  • 2 -3 garści jarmużu
  • 1 łyżka oliwy/oleju do smażenia
Opcjonalnie można dodać 2-3 łyżki prażonego słonecznika lub innych nasion.

Sos do sałatki:
  • 1 łyżeczka słodkiego sosu chili
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego (apple cider viniger)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku (można zrezygnować)
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)
  • 1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej
  • 1 łyżeczka miodu

Wykonanie:

Buraczki dokładnie myjemy wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku około godzinę. Po upieczeniu buraki pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

W czasie gdy buraczki się pieką przygotowujemy pozostałe składniki.

Soczewicę gotujemy w 2 szklankach wody. 

Cebulę kroimy w kostkę i z jarmużem delikatnie podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą. Jeśli nie ma ku temu przeciwwskazań i Twój organizm dobrze to znosi, możesz zrezygnować z tej czynności i cebulkę i jarmuż pozostawić w wersji surowej. Paprykę również kroimy w kostkę.

Wszystkie warzywa i ugotowaną soczewicę mieszamy w dużej misce, polewamy wcześniej przygotowanym sosem - mieszamy, posypujemy nasionami, a następnie zjadamy ze smakiem.

I co powiecie na taką propozycję ?
Jeśli spodobał Wam się ten przepis, to zostawcie proszę po sobie ślad - polubcie, skomentujcie, udostępnijcie.
Podzielcie się proszę swoimi propozycjami potraw z buraczkami chętnie spróbuję czegoś nowego.

Zapraszam do dołączenia do społeczności Ogród Możliwości na facebook'u tutaj, gdzie znajdziecie jeszcze więcej informacji i inspiracji jak odżywiać się zdrowo i żyć w równowadze.

Uściski dla Was 
Anna Magdalena

2 komentarze:

Copyright © 2016 Ogród Możliwości , Blogger