sierpnia 11, 2016

Zupa soczewicowa idealna o każdej porze.

Pożywna, smaczna, szybka w przygotowaniu i idealna szczególnie na chłodniejsze dni. Znakomicie sprawdza się jako lunch czy kolacja. 


Zupa soczewicowa idealna o każdej porze


Zupa soczewicowa

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1/4 oliwy z oliwek
  • 1 - 2 posiekane cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 5 świeżych pomidorów (lub z puszki - najlepiej niskosolone tj. 300 mg = 0,3 g)
  • 1 -2 l wody
  • pół łyżeczki imbiru w proszku lub kilka drobnych kawałków świeżego 
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka przypraw: oregano, bazylia itp. 
  • sól 
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:
W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż rozdrobnioną w kostkę cebulę oraz czosnek, dodaj opłukaną soczewicą. Podgrzewaj około 5 min na niewielkim ogniu, ciągle mieszając. Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój w cząstki i dodaj do soczewic. Duś pod przykryciem przez chwilę. Zalej wodą, gotuj do czasu ,aż soczewica będzie miękka, ale nie rozgotowana. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy i zioła.


Rozgrzewająca zupa gotowa 😋

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, to proszę daj mi znać 😉- polub, skomentuj, udostępnij.

Zajrzyj również do Ogrodu Możliwości na facebooku tutaj. Zapraszam do polubienia i obserwowania.

Uściski 😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Ogród Możliwości , Blogger