Pożywna, smaczna, szybka w przygotowaniu i idealna szczególnie na chłodniejsze dni. Znakomicie sprawdza się jako lunch czy kolacja.
![]() |
Zupa soczewicowa idealna o każdej porze |
Zupa soczewicowa
SKŁADNIKI
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1/4 oliwy z oliwek
- 1 - 2 posiekane cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- 5 świeżych pomidorów (lub z puszki - najlepiej niskosolone tj. 300 mg = 0,3 g)
- 1 -2 l wody
- pół łyżeczki imbiru w proszku lub kilka drobnych kawałków świeżego
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka przypraw: oregano, bazylia itp.
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż rozdrobnioną w kostkę cebulę oraz czosnek, dodaj opłukaną soczewicą. Podgrzewaj około 5 min na niewielkim ogniu, ciągle mieszając. Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój w cząstki i dodaj do soczewic. Duś pod przykryciem przez chwilę. Zalej wodą, gotuj do czasu ,aż soczewica będzie miękka, ale nie rozgotowana. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy i zioła.
Rozgrzewająca zupa gotowa 😋
Uściski 😊
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, to proszę daj mi znać 😉- polub, skomentuj, udostępnij.
Zajrzyj również do Ogrodu Możliwości na facebooku tutaj. Zapraszam do polubienia i obserwowania.
Uściski 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz