sierpnia 04, 2017

Wegański "sernik" czyli Jagielnik na daktylowo-owsianym spodzie

Imieniny, urodziny czy inne święta to znakomita okazja do przygotowania kolejnego zdrowego przysmaku i zaskoczenia nim gości. Przy każdej nadarzającej się okazji staram się przygotować coś czego moi goście jeszcze nie mieli okazji u mnie próbować. Tak właśnie, w tym roku na moje imieniny powstał Wegański sernik czyli Jagielnik na daktylowo-owsianym spodzie
Jagielnik na daktylowo-owsianym spodzie
Przyznam szczerze, że trochę się obawiałam, bo nigdy wcześniej nie robiłam jagielnika i nie byłam pewna czy wyjdzie odpowiednio słodki, wilgotny i po prostu czy będzie gościom smakował. Z drugiej strony jak zawsze kiedy przygotowuje coś nowego, byłam podekscytowana i bardzo ciekawa, co z tego eksperymentu wyjdzie i czy moi goście będą zadowoleni.


Kasza jaglana jest bardzo wdzięcznym produktem i można przygotowywać ją naprawdę na wiele sposobów. Są osoby, które jedzą kaszę jaglaną przygotowaną tylko w sposób wytrawny, ja natomiast należę do tych, którzy lubią ją tylko w wersji na słodko. Przygotowuję z niej m.in budynie w rozmaitych wersjach czy kokosanki (przepis znajdziesz tutaj).

W związku z tym, że kasza jaglana jest bardzo zdrowym produktem, bogata m.in w krzem, witaminę E czy lecytynę. Ma również właściwości rozgrzewające, antywirusowe i jako jedna z nielicznych, właściwości zasadotwórcze. Dlatego warto ją włączyć do swojego jadłospisu. 

Niemniej, należy pamiętać, że kasza jaglana jest produktem wysokokalorycznym, 100 g kaszy to ok. 350 kcal. Dodatkowo ma wysoki indeks glikemiczny (71 - dla ugotowanej kaszy jaglanej, dla porównania: ryż brązowy i kasza gryczana mają indeks glikemiczny ok. 50), tzn. szybko podnosi poziom cukru we krwi, nie jest więc polecana diabetykom czy osobom będącym np. na diecie Montignaca. Zatem, kasza jaglana przygotowywana dodatkowo w wersji sweet, z pewnością nie jest wskazana w porze wieczorowej ... No chyba, że czeka Cię intensywna, pełna wrażeń noc, podczas której spalisz te kalorie 😉
Wegański sernik czyli jagielnik
Proponowany przeze mnie jagielnik jest bez dodatku cukru czy jego zamienników. Może być również przygotowany w wersji bezglutenowej, wówczas zamiast płatków owsianych dodajemy orzechy, które wcześniej rozdrabniamy.
Bezglutenowy jagielnik na daktylowo-orzechowym spodzie
Przepis na Jagielnik na daktylowo -owsianym spodzie.

SKŁADNIKI (na formę 26 cm)

Spód
  • 100 g (1 szklanka) płatków owsianych lub rozdrobnionych orzechów np. włoskich
  • 200 g (1 szklanka) daktyli (bez dodatku syropu fruktozowo-glukozowego zwróć na to uwagę)
  • 1 łyżka siemienia lnianego (wcześniej zalanego wrzątkiem)
  • 1 -2 łyżki prawdziwego kakao
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
Masa „sernikowa”
  • 200 g (1 szklanka) kaszy jaglanej
  • 1 puszka schłodzonego płynnego mleczka kokosowego 400 ml
  • 1 puszka schłodzonego gęstego mleczka kokosowego
  • 1-2 szklanki wody (w razie potrzeby)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 – 2 bardzo dojrzałe banany
  • 100 g (ok. 1 szklanki) wiórków kokosowych
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii lub ekstrakt waniliowy
Masa wierzchnia czekoladowa
  • 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego (płynną cześć jeśli będzie wykorzystaj dodatkowo do masy „sernikowej”)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady bez cukru

WYKONANIE:
  1. Kaszę jaglaną dokładnie, kilkukrotnie opłukujemy na przemiennie pod gorącą i zimną wodą, aby pozbyć się goryczki. Przekładamy do garnka, zalewamy puszką mleczka kokosowego i 1 szklanką wody i gotujemy przez ok. 20 minut. Kaszę gotujemy do momentu, aż zrobi się papkowata (w razie potrzeby dolewamy wody lub wody kokosowej).Ewentualnie do kaszy na koniec można dodać 1-2 łyżeczki oleju kokosowego, masa wówczas będzie bardziej kremowa.
  2. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Podobnie siemię lniane - zalewamy wrzątkiem, aby zrobił się "kisiel". 
  3. Płatki owsiane lub orzechy rozdrabniamy na drobno, jednak nie na kompletny pył. 
  4. Następnie do płatków lub orzechów dodajemy kakao, odcedzone daktyle, olej kokosowy i „kisiel” z siemienia lnianego i blendujemy wszystkie składniki, aż się połączą. Jeśli masa jest za sucha, dolewamy odrobinę wody po daktylach.
  5. Powstałą masą wykładamy na spód blaszki, wcześniej posmarowanym olejem kokosowym lub wyłożoną papierem do pieczenia. Tortownicę z daktylowym spodem wkładamy do lodówki na ok. 10 minut. 
  6. W tym czasie przygotowujemy naszą masę „sernikową”. Do ugotowanej kaszy dodajemy sok z cytryny, banany, ekstrakt lub ziarenka z wanilii, wiórki kokosowe oraz gęstą część mleczka kokosowego (pamiętaj o zostawieniu 2 łyżek mleczka do masy czekoladowej). Wszystko blendujemy na super gładką masę.
  7. Powstałą masę przekładamy do tortownicy wyłożonej daktylowo-owsianym spodem, wyrównujemy, odstawiamy do ostygnięcia (jeśli jest jeszcze ciepłe), a następnie chowamy do lodówki (najlepiej na całą noc). 
  8. Następnego dnia czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 2 łyżki pozostawionego mleczka kokosowego i rozpuszczoną masę wylewamy na ciasto. 
  9. Pozostawiamy w lodówce do zastygnięcia. Wierzch dodatkowo można posypać ziarenkami kakaowca, orzechów, czym lubisz i jaką masz fantazję 😉 
Schłodzone podajemy z świeżo zaparzoną i pachnącą kawą 😊
Jagielnik bez cukru ze świeżo zaparzoną kawą
Ten przepis nie ma w sobie ani grama dodatkowego cukru. Żaden z podanych składników go nie zawierał, w tym również czekolada. Natomiast osoby, które go próbowały (dodam, że są słodyczowymi łasuchami) stwierdziły, że poziom słodkości jest idealny. Zatem nie było czego się obawiać - goście nasyceni i szczęśliwi, ja szczęśliwa. Cudowny dzień i nowy przepis, którym mogę podzielić się z Tobą 😊  

Wypróbuj ten przepis, zaskocz swoich gości i przekonaj się sama, że nie potrzeba dodawać cukru by zrobić coś słodkiego i smacznego zarazem. Oczywiście jeśli masz ochotę, modyfikuj ten przepis według własnego uznania i podziel się swoją opinią, zdjęciem czy reakcją gości. 

Smacznego !!!

Zaglądałaś już do Ogrodu Możliwości na Facebook'u ? Jeśli jeszcze nie to serdecznie Cię zapraszam, znajdziesz tam jeszcze więcej ciekawostek, informacji zdrowotno- rozwojowych i żywieniowych.

Podoba Ci się ten przepis, prześlij dalej, podziel się nim ze znajomymi, niech też wypróbują i skosztują czegoś pysznego 😊😋

Miłego dnia i do zobaczenia !!! 

1 komentarz:

Copyright © 2016 Ogród Możliwości , Blogger