października 11, 2017

Wegańskie, bezglutenowe placki ziemniaczano-cukiniowe w wersji fit

Kto z nas nie lubi placków ziemniaczanych ? Ja uwielbiam i mam z nimi same smakowite wspomnienia. Kiedy byłam dzieckiem, to mój tato robił przepyszne placki ziemniaczane. Były smaczne, pachnące i chrupiące. 


Placki niestety często kojarzą nam się dużą ilością tłuszczu i związaną z tym koniecznością spalenia zjedzonych kalorii. Dlatego ja dziś robię placki, również dla mojego taty 😊w nieco innej, lżejszej wersji. Placki nie są smażone tylko pieczone i podawane nie ze śmietaną tylko z np. sałatką ze świeżych warzyw. Natomiast są równie pachnące i chrupiące jak te, które pamiętam z dzieciństwa.
Wegańskie, bezglutenowe placki ziemniaczano-cukiniowe w wersji fit
Wegańskie, bezglutenowe placki ziemniaczano-cukiniowe w wersji fit, to po prostu poezja smaku. Bez zbędnych kalorii, proste i szybkie w przygotowaniu oraz smaczne. Uwielbiają je dzieci i dorośli 😋

Składniki: 
6 średnich ziemniaków 
1 średnia cukinia 
1 średnia cebula 
1-2 ząbki czosnku 
1 - 2 łyżeczki majeranku (lub innych ulubionych przypraw) 
3 łyżki siemienia lnianego świeżo mielonego 
2 łyżki pestek słonecznika 
300 ml wrzątku 
sól, pieprz - do smaku 

Przygotowanie:
Zmielone siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do ostygnięcia. 

Ziemniaki i cukinię (ze skórką) ścieramy na grubych oczkach tartki. 
Następnie z warzyw odciskamy nadmiar wody (najwygodniej odcisnąć w czystej bawełnianej ściereczce).
Do odciśniętych warzyw dodajemy ostudzone siemię lniane, pestki słonecznika, majeranek, drobno posiekaną lub startą na tarce cebulę, wyciśnięty czosnek. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki nakładamy na blaszkę porcje masy (ok. 9 krążków wielkości trochę mniejszych niż dłoń zmieści się na klasycznej blaszce). 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C, zapiekamy ok. 30 minut, aż placki ładnie się zarumienią (po ok. 20 minutach można przełożyć je na drugą stronę, spód powinien już być do tego czasu przyrumieniony).
W czasie, gdy placki się pieką przygotowujemy ulubioną sałatkę ze świeżych warzyw.

I już, wegańskie, bezglutenowe placki ziemniaczano-cukiniowe w wersji fit gotowe.

Jeśli spodobał Wam się ten przepis, to proszę zostawcie po sobie ślad - polubcie, skomentujcie, udostępnijcie.

Zapraszam również do dołączenia do społeczności Ogród Możliwości na facebook'u tutaj, gdzie znajdziecie jeszcze więcej informacji i inspiracji jak odżywiać się zdrowo i żyć w równowadze. 

Uściski dla Was !!!

4 komentarze:

Copyright © 2016 Ogród Możliwości , Blogger