listopada 07, 2017

Bezglutenowe, domowe pieguski orzechowe z czekoladą

Domowe pieguski orzechowe z prawdziwą gorzką czekoladą. Większość z nas pieguski lubi za ich kruchość i smak. Muszę przyznać, że już nie pamiętam, kiedy jadłam pieguski takie ze sklepu. Jak się spojrzy na etykietę takich ciastek, to niestety od razu się ich odechciewa. I tu znakomitą alternatywą się domowe pieguski, które z uwagi na główny składnik są idealnie kruche i do tego bezglutenowe. Jeśli zatem nie macie alergii na orzechy, to koniecznie wypróbujcie przepis na bezglutenowe, domowe pieguski orzechowe z czekoladą. 
Bezglutenowe, domowe pieguski orzechowe z czekoladą

Głównym składnikiem jest tu ciecierzyca, która znakomicie sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych jak i deserachŚwietnym przykładem są tu na przykład wege pasztety, roślinne kotlety, czy mocno czekoladowe brownie, no i dzisiejsze orzechowe pieguski.


W poniższym przepisie jest masło orzechowe, ale spokojnie możecie zastąpić je pastą tahini, wówczas ciastka będą bardziej sezamowe. Jak wolicie - jedna i druga forma będzie dobra. Zatem jak przygotować bezglutenowe, domowe pieguski orzechowe z czekoladą? Szybko i prosto jeśli macie w zanadrzu ugotowaną ciecierzycę.



SKŁADNIKI na ok. 20 ciastek:
  • 250 gr ugotowanej ciecierzycy lub odsączonej z puszki 
  • 4 kopiaste łyżki dobrej jakości masła orzechowego (lub pasty tahini)
  • 100 gr daktylu lub 2 -3 duże łyżki naturalnego miodu (w zależności od poziomu słodkości) 
  • 20-30 gr płatków migdałowych lub rozdrobnionych orzechów włoskich
  • ok. 70 g posiekanej dobrej jakości gorzkiej czekolady (można dać mniej)
Składniki na cieciorkowe pieguski 

WYKONANIE:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. 

Ciecierzycę wcześniej gotujemy (lub odsączamy, wypłukujemy na sitku) i miksujemy blenderem na drobny pył. 

Kruszymy czekoladę na drobne kawałki. 
Do cieciorkowej masy dodajemy masło orzechowe, namoczone (odsączone) daktyle  i całość ponownie bledujemy. 

Kiedy wszystko ładnie się połączy dodajemy płatki migdałowe (lub rozdrobnione orzechy) oraz kawałki czekolady i za pomocą łyżki mieszamy. 

Przed formowaniem ciasteczek warto spróbować masę, aby ocenić czy odpowiada Wam poziom słodkości i ewentualnie dodać jeszcze miodu. 

Gotową masę można schłodzić wkładając ją na 20-30 min do lodówki, ale nie jest to konieczne (może trochę ułatwić formowanie - masa wówczas nie będzie się tak lepiła) 

Masa jest dość lepka, więc do formowania ciasteczek pomocne będzie zmoczenie rąk. 
Formujemy kulki, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy ok. 20 -25 min.

Opcją jest również nakładanie masy do papierowych foremek na muffinki. Wówczas nakładamy masę wielkości dużej łyżki na płasko. Osobiście lepiej sprawdziła mi się opcja na blaszce i papierze, ale może Wam bardziej będzie pasować taka możliwość.


Uwaga !!!
Można zrezygnować z słodzika. Ciastka dzięki czekoladzie i tak będą słodkie i smaczne, natomiast będą też bardziej kruche - spróbujcie.

Po upieczeniu studzimy i voilà pyszne kruche, orzechowe pieguski gotowe.

Kruche, bezglutenowe ciastka z czekoladą

Jeśli spodobał Wam się ten przepis, to zostawcie proszę po sobie ślad - polubcie, skomentujcie, udostępnijcie.


Zapraszam również do dołączenia do społeczności Ogród Możliwości na facebook'u tutaj, gdzie znajdziecie jeszcze więcej informacji i inspiracji jak odżywiać się zdrowo i żyć w równowadze.

Uściski dla Was !!!

9 komentarzy:

  1. Żeby mi się chciało je zrobić tak bardzo jak bym chciała je zjeść ;) Czas pokonać lenia bo wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz gotową ciecierzycę to samo przygotowanie zajmuje jakieś 20 min, a później tylko czekasz, aż się upieką, więc w sumie to nie dużo roboty przy nich. Zachęcam spróbuj :)

      Usuń
  2. Kocham pieguski - ale do tej pory jadłam (niestety) tylko te sklepowe. Mając Twój przepis na pewno spróbuję upiec samodzielnie - więc trzmaj kciuki, żeby mi wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem przekonana, że wyjdą :) Daj znać jak już zrobisz i czy Ci smakowały :)

      Usuń
  3. Fantastyczne ciasteczka, musze spróbować koniecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają wspaniale! :) Muszę przepis zachować i spróbować w wolnej chwili coś wykombinować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cały talerzyk dla mnie to mogłoby być za mało. ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Ogród Możliwości , Blogger