Domowe pieguski orzechowe z prawdziwą gorzką czekoladą. Większość z nas pieguski lubi za ich kruchość i smak. Muszę przyznać, że już nie pamiętam, kiedy jadłam pieguski takie ze sklepu. Jak się spojrzy na etykietę takich ciastek, to niestety od razu się ich odechciewa. I tu znakomitą alternatywą się domowe pieguski, które z uwagi na główny składnik są idealnie kruche i do tego bezglutenowe. Jeśli zatem nie macie alergii na orzechy, to koniecznie wypróbujcie przepis na bezglutenowe, domowe pieguski orzechowe z czekoladą.
Bezglutenowe, domowe pieguski orzechowe z czekoladą |
Głównym składnikiem jest tu ciecierzyca, która znakomicie sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych jak i deserach. Świetnym przykładem są tu na przykład wege pasztety, roślinne kotlety, czy mocno czekoladowe brownie, no i dzisiejsze orzechowe pieguski.
W poniższym przepisie jest masło orzechowe, ale spokojnie możecie zastąpić je pastą tahini, wówczas ciastka będą bardziej sezamowe. Jak wolicie - jedna i druga forma będzie dobra. Zatem jak przygotować bezglutenowe, domowe pieguski orzechowe z czekoladą? Szybko i prosto jeśli macie w zanadrzu ugotowaną ciecierzycę.
SKŁADNIKI na ok. 20 ciastek:
- 250 gr ugotowanej ciecierzycy lub odsączonej z puszki
- 4 kopiaste łyżki dobrej jakości masła orzechowego (lub pasty tahini)
- 100 gr daktylu lub 2 -3 duże łyżki naturalnego miodu (w zależności od poziomu słodkości)
- 20-30 gr płatków migdałowych lub rozdrobnionych orzechów włoskich
- ok. 70 g posiekanej dobrej jakości gorzkiej czekolady (można dać mniej)
Składniki na cieciorkowe pieguski |
WYKONANIE:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.
Ciecierzycę wcześniej gotujemy (lub odsączamy, wypłukujemy na sitku) i miksujemy blenderem na drobny pył.
Kruszymy czekoladę na drobne kawałki.
Do cieciorkowej masy dodajemy masło orzechowe, namoczone (odsączone) daktyle i całość ponownie bledujemy.
Kiedy wszystko ładnie się połączy dodajemy płatki migdałowe (lub rozdrobnione orzechy) oraz kawałki czekolady i za pomocą łyżki mieszamy.
Przed formowaniem ciasteczek warto spróbować masę, aby ocenić czy odpowiada Wam poziom słodkości i ewentualnie dodać jeszcze miodu.
Gotową masę można schłodzić wkładając ją na 20-30 min do lodówki, ale nie jest to konieczne (może trochę ułatwić formowanie - masa wówczas nie będzie się tak lepiła)
Masa jest dość lepka, więc do formowania ciasteczek pomocne będzie zmoczenie rąk.
Formujemy kulki, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy ok. 20 -25 min.
Opcją jest również nakładanie masy do papierowych foremek na muffinki. Wówczas nakładamy masę wielkości dużej łyżki na płasko. Osobiście lepiej sprawdziła mi się opcja na blaszce i papierze, ale może Wam bardziej będzie pasować taka możliwość.
Uwaga !!!
Można zrezygnować z słodzika. Ciastka dzięki czekoladzie i tak będą słodkie i smaczne, natomiast będą też bardziej kruche - spróbujcie.
Można zrezygnować z słodzika. Ciastka dzięki czekoladzie i tak będą słodkie i smaczne, natomiast będą też bardziej kruche - spróbujcie.
Po upieczeniu studzimy i voilà pyszne kruche, orzechowe pieguski gotowe.
Kruche, bezglutenowe ciastka z czekoladą |
Jeśli spodobał Wam się ten przepis, to zostawcie proszę po sobie ślad - polubcie, skomentujcie, udostępnijcie.
Zapraszam również do dołączenia do społeczności Ogród Możliwości na facebook'u tutaj, gdzie znajdziecie jeszcze więcej informacji i inspiracji jak odżywiać się zdrowo i żyć w równowadze.
Uściski dla Was !!!
Uściski dla Was !!!
Żeby mi się chciało je zrobić tak bardzo jak bym chciała je zjeść ;) Czas pokonać lenia bo wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńJeśli masz gotową ciecierzycę to samo przygotowanie zajmuje jakieś 20 min, a później tylko czekasz, aż się upieką, więc w sumie to nie dużo roboty przy nich. Zachęcam spróbuj :)
UsuńKocham pieguski - ale do tej pory jadłam (niestety) tylko te sklepowe. Mając Twój przepis na pewno spróbuję upiec samodzielnie - więc trzmaj kciuki, żeby mi wyszły :)
OdpowiedzUsuńJestem przekonana, że wyjdą :) Daj znać jak już zrobisz i czy Ci smakowały :)
UsuńFantastyczne ciasteczka, musze spróbować koniecznie
OdpowiedzUsuńPyszne przepis! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale! :) Muszę przepis zachować i spróbować w wolnej chwili coś wykombinować :)
OdpowiedzUsuńPrzepis do wyprobowania, pychota.
OdpowiedzUsuńCały talerzyk dla mnie to mogłoby być za mało. ;)
OdpowiedzUsuń