marca 26, 2016

Pasztety roślinne nie tylko na Wielkanoc

Z ciecierzycy czy soczewicy z wielkanocnym jajem. Warzywne pasztety - oba zdrowe i pyszne, ja nie mogłam się zdecydować, więc na wielkanocnym stole pojawiły się oba. Jednak pasztety roślinne polecam nie tylko na Wielkanoc. 
Wegetariańskie pasztety nie tylko na Wielkanoc

Dziś przepis na wersję warzywnego pasztetu z ciecierzycy (bez jajka).

SKŁADNIKI 
🔸2 szklanki ciecierzycy lub 1 puszka
🔸2 marchewki
🔸1 korzeń pietruszki
🔸kawałek selera
🔸20 cm pora
🔸3 średnie cebule
🔸3 ząbki czosnku
🔸4 suszone pomidory
🔸2 liście laurowe
🔸pół łyżeczki kurkumy
🔸6 ziaren ziela angielskiego
🔸1 łyżeczka suszonego lubczyku 
🔸3 łyżki siemienia lnianego
🔸2 łyżeczki soli (ja używam himalajskiej różowej)
🔸pół łyżeczki gałki muszkatołowej
🔸1 łyżeczka czarnuszki (zamiast pieprzu) lub pieprz

Jeśli nie masz jakiejś przyprawy po prostu ją pomiń lub dodaj innej ulubionej – eksperymentuj 
Warzywny pasztet z ciecierzycy
WYKONANIE:
Suchą ciecierzycę namoczyć na całą noc. Kolejnego dnia gotować ją 20 minut w jak najmniejszej ilości wody, aby tylko przykryła ciecierzycę. Następnie dodać warzywa i przyprawy (oprócz soli, gałki, czarnuszki i czosnku). Nie dolewać wody, warzywa i tak się ugotują. Gotować pod przykryciem około 20 minut tak żeby zmiękły. Od czasu do czasu mieszając. 

Po ugotowaniu odlać wodę, wyjąć ziele angielskie i liście laurowe, dodać siemię lniane, czosnek, gałkę muszkatołową oraz sól i wszystko dokładnie zmiksować.

Przełożyć do foremek, nagrzać piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem i pieczeniem od spodu, lub 180 stopni bez termoobiegu i pieczeniem od spodu. Do nagrzanego piekarnika włożyć pasztet i piec 30 minut.

Podoba Ci się ten przepis udostępnij proszę, podziel się nim ze znajomymi. Zajrzyj również na fanpage Ogród Możliwości, znajdziesz tam dodatkową motywację do wprowadzania zdrowych zmian na swoim talerzu.

Może Cię również zainteresować
Wegańska suszona kiełbasa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Ogród Możliwości , Blogger