marca 15, 2016

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną



Dziś w menu Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, szpinakiem, serem feta i pomidorami suszonymi.
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną


SKŁADNIKI:
dwie cukinie,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka oliwy z oliwek,
4 garści szpinaku mrożonego lub świeżego (jak ktoś lubi tak dużo szpinaku)
25 – 30 g kaszy jaglanej (waga dotyczy kaszy suchej),
20 g sera typu feta
2-3 suszone pomidory z zalewy olejowej,
2 łyżeczki słonecznika,
parmezan do posypania cukinii.
przyprawy: pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa, sól

PRZYGOTOWANIE:
Cukinie myjemy, wrzucamy do osolonego wrzątku w całości i obgotowujemy około 3-4 minut, następnie wyjmujemy z wody i odstawiamy do przestudzenia. Po ostygnięciu kroimy cukinie wzdłuż, łyżką wybieramy miąższ z nasionami i przekładamy do miseczki będzie potrzebny do przygotowania farszu (do farszu bierzemy jedynie połowę miąższu cukinii, pozostałą część możesz wykorzystać do innego dania). W tak zwanym między czasie gotujemy do miękkości wcześniej przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną około 10 minut, odcedzamy. Kolejny krok rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek, podsmażamy na niej drobno posiekany czosnek. Gdy czosnek się lekko zeszkli, dodajemy szpinak doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość smażymy jeszcze około 2 minut. Następnie dodajemy sera feta mieszając jeszcze 2 minuty. W naczyniu miksujemy połowę miąższu cukinii z kaszą jaglaną na jednolitą masę. Środki cukinii wypełnij farszem z cukinii i kaszy, następnie dodajemy szpinak oraz pokrojone drobno, odsączone z zalewy olejowej pomidory suszone, posypujemy po wierzchu słonecznikiem oraz startym parmezanem. Zapiekamy cukinie w piekarniku w temperaturze 200 stop. C przez około 20 -25 minut lub do czasu aż stopi się ser. 

I gotowe

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Ogród Możliwości , Blogger