kwietnia 20, 2016

Warzywne leczo z cieciorką

Z serii szybkie, zdrowe i do tego kolorowe.

Warzywne leczo z cieciorką. Uwielbiam je, dlatego dość często pojawia się na moim stole.


Warzywne leczo z cieciorką 

SKŁADNIKI:

1 duża czerwona papryka (ok. 200 g)
160 g ugotowanej cieciorki( lub z puszki)
1 zielona cukinia (ok. 340 g)
2 świeże pomidory (ok. 200 g) 
1 cebula
puszka pomidorów jako sos
sól, pieprz, papryka słodka, ostra 
zioła wg uznania - bazylia, natka pietruszki

WYKONANIE:
Cieciorkę moczymy dzień wcześniej (najlepiej przez noc) i gotujemy. Na łyżeczce oleju kokosowego delikatnie podsmażamy pokrojoną w piórka cebulkę, następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz cukinię i dusimy ok. 10 -15 min. W tym czasie przyprawiamy sos z pomidorami - papryką słodką i ostrą, odrobiną soli oraz ziół wg uznania (np. bazylia, natka pietruszki itp). Następnie dodajemy cieciorkę, przygotowany sos i trzymamy pod przykryciem jeszcze jakieś 5- 7 min. 

Na sam koniec można dodać trochę wirków kokosowych.

Z takiej ilości składników wychodzi ok. 4 porcji po 300 g. A jedna porcja ma tylko 114 kcal, 5,4 g białka,16,5 g węglowodanów, 3,3 g tłuszczu, 5,1 g błonnika.

Podoba Ci się ten przepis udostępnij proszę, niech znajomi również poznają co smaczne i zdrowe.

Zajrzyj również na fanpage Ogród Możliwości Coaching i Zdrowe Odżywianie, znajdziesz tam dodatkową inspirację oraz motywację do zmiany i działania :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Ogród Możliwości , Blogger